2014. július 13., vasárnap

Távozz tőlem Sátán!

Sziasztok!
Nos, igen, már elég régen jelentkeztem, de elvégeztem egy kurzust gyorsan. A házunkat megszállta a gonosz, hangok jöttek a pincéből, mindenhol legyek zizegtek, vagy mit csinálnak a legyek, büdös volt, az izzók kiégtek pár pillanat alatt ( a Baumax örült nekünk, mi támogatjuk az ipart ), ördögöt űztünk, tehát semmi extra nem történt. De, ha mégis le kellene írnom pár szóban, hogy hogyan telt ez a kis idő, úgy fogalmaznám meg, hogy:
Távozz tőlem Sátán!



Főszereplők:Eric Bana, Edgar Ramirez, Joel McHale, Olivia Munn
Megjelenés éve: 2014.
Műfaja: thriller-horror ( én még a drámák közé is besorolnám)
Hossza: 118 perc



Igen, jól látjátok. A legújabb horror filmről szeretném megosztani veletek az élményeimet. Kezdjük is el:
Nos, ha van egy bátyád, akkor tudod, hogy eleve az milyen kalandos, míg eljuttok a moziba egy könnyed kis vígjátékra, vagy egy akció filmre. De mekkora lehetőséget nyújt, ha egy horrort akartok megnézni? Képzelhetitek! Én kis naiv, mindig attól félek, ha egy kicsit ijesztőbb filmet nézek, hogy valaki, vagy valami elkapja a lábamat és lehúz a mélybe és meghalok. Egy moziban meg persze kurva nagy rések vannak, ahol nem csak egy kéz kandikálhat ki, hanem egy komplett ember, vagy egy T-rex. Ki is használta ezt az Isten adta lehetőséget és a film egy sötét jelenetében, pont amikor előugrott a főmufti, megrántotta a lábamat. Azt hittem, hogy kirohanok a teremből, lehet ezért is tetszik nekem ez a film.
Valljuk be, sokan lehúzták ezt a filmet, mert nem annyira fosatós és nem eredeti, na de mutasson valaki egy eredeti filmet és mutatok egy boldog embert! A filmgyártás is sokszor olyan, mint a könyves ipar. Ha van egy jó sztori, ami híres lett és sokan szeretik, akkor tuti, hogy még hatvanhatezer purgyék elő fogja venni ezt az alapot, hogy új homokvárat építsen belőle, hogy majd azt a kritikusok földig rombolják. Itt is ugyanez történt, de nekem tetszett ( mármint a film, nem a porig alázás).
Sokan azt mondják, hogy az elcsépeltek a hanghatások, tipikus események történnek meg ilyenek. Pont, mint az összes többi horror filmben. Mi akkor a probléma? Hogy nem tocsog az egész a vérben, meg a trutyiban? Az max undorító, nem pedig félelmetes. Horror film, tehát ez is a sötét színekkel élt, az éjszakával, a sötét pincékkel, padlásokkal, kihalt lépcsőházakkal. A hangeffektek feszültséget keltettek és láttam, hogy sokan mocorogni kezdtek a nézőtéren. Hirtelen a kamerába ugrott egy kutya, kiesett egy hulla a szekrényből, indokolatlanul el kezdett ordítani egy tag, szokásosan felcsendült az a régi cirkuszi muzsika, amitől mindenkinek borsózik a háta. Ez nálam egy jó pont, hiszen pont azokkal a hatásokkal élt a rendező, amelyektől mindenkinek rossz közérzete lesz és tuti, hogy hátra nézne, ha ezt az utcán hallaná.
Ami újítás volt, hogy a misztikumot keverték a krimivel, hiszen itt a sok gyilkosság és az ugrándozó kannibál katonák nem, mint paranormális jelenségként vannak jelen hanem, mint gyilkosságot elkövető bűnözők.
Egy kicsit a történetről:
A főhősünk, Sarchie, aki egy kiábrándult katolikus, csalódott az emberekben és az életben, max a családja jelenti neki azt a kis fényt az éjszakában. Nap, mint nap, New York legveszedelmesebb körzetében, Bronxban akciózik a társával, Butlerrel, aki a legképtelenebb helyzetekben is képes poénkodni, amelyek sokszor elvették a film komolyságát, mégis azt mondom, hogy ezek a kis pillanatok kellettek a történések folyamatába.
Egy nap, bejelentést kapnak, hogy egy veterán tengerészgyalogos, aki Irakban szolgált, veri az asszonyt, így kimennek, hogy rendet tegyenek. Eleve nem stimmelt valami a csávóban, ezért bevitték a dutyiba, de később elengedték természetesen, na de ahonnan elindul maga a történet az az állatkertes jelenet, ahol egy őrült spiné meg akarta ölni a gyerekét, és amint megtalálták bevitték az elmegyógyintézetbe, ahol Sarchie és egy drogosból lett pappal kereszteződik az útjuk. Gondolom innen kitaláljátok. Földön túli események, hangok, őrült, halálra mázgált figurák, ősi szövegek, jóslatok, démonok, keresztek, szenteltvíz, nyílt törés, kannibalizmus stb.
Eric Bana, már jobb teljesítményt is nyújtott, de a két szép barna szemével olyan bambán tud nézni, hogy élvezet nézni!
A rémisztés mellett, több kérdéssel is foglalkozik. Ilyen az Isten kérdés, a bűn- bűnhődés motívuma, hogy érdemes-e a munkát előtérbe helyezni, mint a családot, hogy van-e vissza a káros szenvedélyekből, vagy sem, hogy érdemes-e a problémáinkat magunkba folytani, vagy meg kell beszélnünk másokkal, hogy a lelkiismeretünk tisztább lehessen?

“ A bosszú felemészti a bosszúállót.”
Természetesen itt is személye válogatja, hogy kinek mit jelent a film és milyen jelentéssel bír, de azért tény, hogy ha kicsit boncolgatjuk, akkor felvetülnek a fent említett kérdések.
A filmben elhangzik egy olyan mondat, hogy:
“- Mondd, miért nincs Isten?
- Mert az olyanok, mint te, tesztek ellene.”
Nem akarok belemenni ebbe az egyházi vitába, de itt is megnyilvánul az ateizmus, és a vallásosság ellentéte, hogy ki miért hiszik, miért nem, és ki mikor veszítette el a hitét, miért. A filmben is kapunk választ, és ez a párbeszéd is arra utalhat, ami tulajdonképen az ateizmus alapja. ( Vagyis az ateista tagadja, hogy van Isten, de ezt annyira tagadja, hogy hisz benne, hogy nincs, azaz van, mert ha nem lenne, akkor nem kellene tagadni, de mivel tagadja, belátja ő is, hogy van, hiába mondja azt, hogy nincs. Ördögi kör, ugye? Na, de tényleg ne menjünk bele, mert megköveztek itt a végén, ami fáj.)
A bűn bűnhődés: nem spoilerezek, nem spoilerezek. De basszus! Ezt egy ilyen szimpla leülünk és megbeszéljük, nem lehet. Persze, látszik azért, hogy vívódik a hősünk, de nem olyan eget rengetően, mint ahogy azt elképzelné az ember, ha meghall egy ilyen sztorit. Ez a mese körülbelül arra emlékeztetett, amikor összefutsz a fagyis standnál egy régi haverdoddal és pont téged szolgálnának ki. “ Ó helló! Egy puncs fagyi lesz,, amúgy agyon vertem egy csávót. Igen, mehet rá csoki öntet is!” Szóval ez így abszurd.
Káros szenvedély: ez a szál, mondjuk tényleg egy latin szapanoperához hasonlít, de annak örülök, hogy úgy állítják be, hogy vannak olyan dolgok, amelyekről nem lehet csak úgy megszabadulni, bárhogy is próbálkozik az ember és, hogy mégis sikerüljön akkor, ehhez kellő eltökéltség kell.



Nos, ez tipikusan az a horror film, amitől megijed az ember, de nem biztos, hogy rémálmai lesznek tőle. Szerintem érdemes megnézni, ha már elegetek van a ronda, “itt repül egy szemgolyó, itt meg egy vese” típusú filmekből.
Szigorúan egy idősebb tesóddal nézd meg, ha van, mert akkor a hangulat garantált!



U.i:Mondjuk, ha megnéztétek, akkor kommentben írjátok már le, hogy ti rájöttetek-e, hogy miért pont a macska van keresztre feszítve, meg miért mindenki macskául beszél? Ez számomra rejtély O.o


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése