2014. július 15., kedd

Óda minden perverz- szociopata- önvagdosó- depigép- hisztikirálynőhöz

(FIGYELEM! A téma és a megfogalmazás sokaknál kicsaphatja a biztosítékot, de ezzel szemben nagyon határozott és elvetemült vagyok, mindezek ellenére szívesen elolvasom az ellenvéleményeteket, feltéve, ha az nem alpári!)




            Nos, nem titok, hogy jelen pillanatban jómagam is a bloggervilágban ténykedem, rengeteg megosztós csoportban vagyok benne, hirdetek és nézem a hirdetéseket, és sajnálatos módon rengeteg olyan esettel találkozom nap, mint nap, ahol legszívesebben leüvölteném az adott blogger fejét, de kénytelen vagyok fújni egy nagyot és remegő kezekkel lejjebb görgetni mindenki érdekében. Szeretném, ha elolvasnátok a cikket, hogy kicsit más szemével is lássátok a helyzetet.
            Jómagam is csak tizenkilenc éves vagyok – ugyan nagyon koravén –, de nem csupán én vagyok az egyetlen, aki azzal szembesült, hogy bizony sajnos akár kettő-három év is képes olyan generációs szakadékokat vágni köztünk, fiatalok között, ami egyszerűen áthidalhatatlan. Nem, nem, most nem a tinik szidalmazása jön, hiszen én sosem úgy tekintettem a világra, hogy az kasztokra tagolódik, hanem, mint individuumok összességére, akiket az átláthatóság kedvéért egyes tényezők szerint – sokszor – látatlanban be kell skatulyázni, ahonnan az én látásmódom szerint igen egyszerű a kilépés, no de ne menjünk bele a személyes filozófiámba túl mélyen.
            Aki kicsit belemerült a bloggervilágba, az már bizonyosan találkozott az összes történetfajtával, hisz valljuk be, nincs belőlük túl sok. A sztorik legnagyobb részét a fanfic-ek teszik ki, amelyeket valamely híres ember bevonásával írnak, általában lányok, általában saját rajongásukat és plátói szerelmüket kiélendő (én s írtam fanfiction-t, bár jómagam egy képregény és nem gyorsan kikopó tinisztárok „életébe” adtam betekintést. Sajnálom, ha ez bárkinek sérti az önérzetét, annak üzenem, hogy nézzen magába és meglátja, hogy így van…). A fanfictionnal alapjáraton semmi probléma nem lenne, hiszen mindenki be akarja váltani a lehetetlen és komolytalan álmodozásait, azonban az már sokkal nagyobb gond, hogy ez a műfaj iszonyatosan egy irányba tolódott el (nem mondok neveket, mindenki tudja, hogy miről van szó). Így méltán forr fel az agyvize például a hozzám hasonló írni szerető embereknek a kétezredik ugyanolyan történet láttán, amelyeknek 80%-áról ugyanaz mosolyog vissza (nem mondok neveket, mindenki tudja, hogy kiről-miről van szó. Ismét.).
            Ezek eleinte aranyos, kissé ostoba, limonádé történetek voltak, amelyek senkinek nem ártottak, max a saját karakterrel dolgozók idegeinek (igen, van jó fanfic, csak rohadtul ritka!). Azonban mostanában felütötte a fejét egy új jelenség – ami már nem is olyan új –, ami mellett nem tudok szótlanul elmenni, sajnálom.
            Mint már említettem, elmúltam tizenkilenc éves, leérettségiztem, készülök egyetemre, négy és fél éve élek boldog párkapcsolatban, tehát nem titok, hogy élek szexuális életet is, mindezt megelőzően pedig hű, gyerekek, rengeteg, rengeteg, de rengeteg dolgot éltem át. Nagyon sokat. Aki ismer, az tudja, de adok nektek is egy kis morzsát, hogy megértsétek a felháborodásom: enyhén pedofil beütésű szerelem, kirekesztés, düh, harag, magány, rossz kapcsolat gyakorlatilag mindenkivel, elhízás, majd még több düh és magány, egyszóval nem a levegőbe beszélek. Nagyjából én is tizennégy-tizenöt éves koromban kezdtem el írni, először egy fantasy-t, ami nem ment, később egy drámát, ahol a főszereplő lány csontrákos, az apja halott és nagyon rosszban van az anyjával, DE! Abbahagytam. Tudjátok, hogy miért? Megszólalt bennem valami, hogy nem vagyok normális.
            Ebből gondolom már sejthetitek, hogy mely blogtípusról van szó. Gyerekek, a szívemet töritek össze nap, mint nap az ilyen témákkal.
(MOST SZERETNÉM LESZÖGEZNI, HOGY A TOVÁBBIAK CSAK AZOKNAK SZÓLNAK, AKIK TAPASZTALAT, ÁTÉLÉS NÉLKÜL PRÓBÁLNAK HASONLÓKAT ÍRNI!)

            Az aranyos blogok helyét átvették a szex, drogok, kurvák, alkoholizmus, rák depresszió, halál, öncsonkítás és még sorolhatnám a szörnyűségeket. Kérlek, áruljátok el nekem, hogy mégis mire jó ez? Miért jó az nektek, hogy lelki nyomorult, megtört – főként – lányokról írtok történeteket? Élvezitek, hogy szenved? Szeretnétek látni, ahogy kitömik droggal és megerőszakolják? Nem érzitek, hogy ez undorító és beteges? És mindezt úgy alkotjátok meg, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb és legfaszább dolga, és általában egy csettintésre meggyógyul vagy kilép az adott problémáiból a hölgy. Gyerekek, ilyen NINCS!
            Beleolvastam néhány ilyen blogba és egyszerűen felfordult tőlük a gyomrom… egyszerűen néhányan képesek ilyen horribilisan nagy horderejű emberi drámákat abszurd módon leírni és kezelni. Nagyon sok embernél látom, hogy ilyen témával akar dolgozni, amire mindig csak annyi a válaszom, hogy: nagyon nehezet választottál…
            Egy író legfőbb feladata, hogy hiteles legyen. Bloggerek! Nem egy mesevilágban élünk, ahol egy mosoly megoldja a problémáinkat! Az, hogy sokan nagyon fiatalon – 10-16 – vágtok bele egy ilyen témába, egyszerűen felelőtlen. Én őszintén bevallom, hogy ilyen melodrámákkal kapcsolatos hülyeségeket nem is szeretek olvasni, de persze akadnak kivételek, pl.: Stephen King Carrie-je mind a mai napig egy olyan olvasmány, amit MINDENKINEK el kell olvasnia, ha ilyen témában akar írni. Én nem azt mondom, hogy muszáj hozzá Stephen Kingnek lenni, de nagyon közel kell állni hozzá.
            Ilyen mértékű nyomorúságot csak az tud hitelesen átadni, aki a közelében legalább tapasztalt hasonlót. Mert ez szörnyűség, nem egy olyan dolog, amivel kényünk-kedvünk szerint bánhatunk. Ezekhez a sztorikhoz nem elég egy alap írói szint, itt nem elég az, hogy leírod, hogy mi történik. Ide mély és reális érzelmek kellenek és a lélek minden rezdülését érzékeltetni KÖTELEZŐ! Nem rendezhetjük le annyival, hogy: „levertem a poharat, mert Perry felhúzott”. És ne értsetek félre, én nagyon nagyon fontosnak tartom, hogy ezekkel a dolgokkal igazi mélységekben foglalkozzunk, de én ezt nem egy burokban nevelt kisgyerektől akarom látni, se egy olyan személytől, aki nem fogta fel annak a súlyát, hogy átmentek rajta százan. Ezeknek nincs se lelke, se önbecsülése.
            Másfelől egy írónak kötelessége, hogy együtt érezzen a karaktereivel. Én személy szerint minden fejezet és párbeszéd során belebújok az adott szereplőm bőrébe és az ő fejével gondolkodom. Elképzelni se tudom, hogy ti, sokan nálam fiatalabbak, hogyan vészelitek át a folyamatot…
            Nem szabad elfelejteni, hogy az ember attól ember, hogy tisztában van a környezetével és azzal, hogy egy nap meg fog halni, mindezek ellenére képes nap, mint nap úgy élni, mintha az elmúlás nem létezne. Tehát az ember nagyon erős, de néhány ilyen blogba az írók képesek olyan események sorozatait belehalmozni, amik egyszerűen elviselhetetlenek. Ugyan erősek vagyunk, de nem kősziklák és az embert minél több baj éri, annál nehezebben tartja meg a következő ránehezedő súlyokat. Gondoljunk csak bele! Milyen elviselhetetlen, ha a szerelmünk elhagy minket. Csupán ennyi, egy nyavalyás, hülye szakítás képes néha megbomlasztani a képlékeny, emberi elmét. Akkor most vegyük sorra, hogy ezeknek a blogoknak a többségében milyen események vannak egymás mellett: anya alkesz, apa ver, elrabolnak, eladnak prostinak, minden nap megerőszakolnak, rászoktatnak a drogra, depis leszel, vagdosod magad, jön egy szerelem, aki előzőleg a stricid volt (*tapsvihar*), belészeretsz, megcsal téged, megint vagdosod magad, összejöttök, összevesztek… NEM BÍROM!
            Már csak egy ilyen gyerekkor képes úgy megnyomorítani valakit, hogy egy életen át benne marad a tüske, könyörgöm! Ez nem reális, nem hiteles, nem jó, nem szép, nem könnyű és nem normális. Aki szenvedtetni akarja magát, az olvasson Anna Kareninát, vagy más elismert műveket…
            Igen, lehet ilyeneket írni, de én fontosnak tartom, hogy mindenki a saját korának megfelelően éljen és alkosson. Kitépem a hajam, ha meglátok még egy olyan bejegyzést, hogy: +18-as blogokat kérek, nem vagyok már 8 éves. NYOLC?! Komolyan egy nyolc éves érzelmi szintjéhez kell már bemérni azt, hogy olvashatsz-e szado-mazo pornót, vagy sem?! Ha nem nyolc éves vagy, akkor mennyi? Tizennégy? Nem azt mondom, ennyi idősen engem is érdekeltek ezek a dolgok, de akkor nézz utána olyan műsoroknak, amik a VALÓSÁGOT közvetítik feléd, nem pedig egy tapasztalatlan gyerek fantáziálgatását.
            A másik pedig az, hogy butaság csak erre építeni egy történetet. Egyszerűen képtelenség végigvinni egy ilyen alapozással, hisz az emberi drámának csak és kizárólag a karakterfejlődésben kéne szerephez jutnia, nem pedig a cselekmény előrevivésében (kivételt képez, ha a karakter fejlődésére alapoz a mű, illetve a nyomozós és ilyesmi történetekre). Már csak azért sem, mert nem mindenki élt rosszul. Ha szegődik mellénk egy olyan valaki, aki vidám és képes velünk lenni a karunkon lévő vágások ellenére is, akkor akarva-akaratlanul – ugyan lehet, hogy csak részlegesen, de – elfelejtjük a szenvedést, hisz a boldogság sokkal erősebb, és lassan képesek leszünk túllépni a gondjainkon, csak magányos estéinken visszagondolni rá. De ez egy rohadt hosszú folyamat, ami rengeteg nyüglődéssel jár.
            Mindig meglepődöm, hogy ezekre a történetekre mekkora igény van, de erről végső soron nem ti tehettek. Nyilván néztek tévét, ahol mást se láttok/hallotok, hogy ez meghalt, ezt nyolcan megerőszakolták, ezt halálra verte az apja, ezt a csecsemőt meg a kukába dobták. Annyi szörnyűséget tapasztalunk minden nap, hogy egyszerűen immunissá váltunk a szenvedésre és az emberi bajokra, holott ez közel sem természetes állapot. Egyszerűen sokan túl sokat akarnak, túl nagy feneket keríteni az egésznek, holott egyetlen dolog is képes maradandóan összetörni. És, ha nem néztek tévét és csak a mai irodalomnál maradunk, nos, ott is találunk néhány gyöngyszemet, ahol nem a gyengédséget tanítják meg, hanem, hogy hogyan kell a fájdalomnak hódolni. Csupán azt nem szabad elfelejteni, hogy:
            – egy árvának mindig örök seb marad, hogy egyedül hagyták a szülei (már, ha tudja, hogy árva)
            – egy drogosnak és egy alkoholistának az egész életét képes tönkretenni a szenvedélye, hacsak nem kap időben segítséget
            – egy depressziós a világ minden szenvedését éli át nap, mint nap és nem segítesz neki azzal, hogy azzal statuálsz példát, hogy bezzeg ha jönne egy híres tinibanda egyik tagja, ő felvidítana
            – egy kurvának se egyszerű, hogy szinte maradéktalanul elveszik az összes pénzét, amit hányingerkeltő munkával keresett, és, ha ellen mer szegülni, néha bizony beköszönt a stricimaffia, akik pokrócba tekerve, benzinnel leöntve égetik szénné a sivatag közepén
            – a megerőszakolástól sokan annyira megundorodnak az elkövető nemtől, hogy a homoszexualitás felé fordulnak
            – a szülők halála közel sem olyan könnyen átvészelhető, mint az ilyen történetek sokaságában
            – a pszichiátriáról kikerülő alanyok legnagyobb része soha nem lesz képes beilleszkedni a társadalomba, főleg nem azonnal szerelembe esni
            – annak, aki öncsonkítással mérgezi magát, nem lesz jobb, csupán mindenki megvetően néz majd rá a sebek miatt – többek között én is
            – aki pedig csak azért veszti életét, mert látja, hogy milyen lehetne az ő élete, ha nem olyan lenne, amilyen, mind a mai világ legártatlanabb áldozatai közé tartozik.
            

Lehet háborogni, lehet utálni, de tudjátok mit? Nem kívánom senkinek egyiket se a felsoroltak közül.
Gondolkodni ér!




          

30 megjegyzés:

  1. Szia!
    Jogos, mély és elgondolkodtató szöveg. Teljes mértékben igazat adok minden szavadnak. Az ilyen blogoktól én is viszolygok, meg sem próbálom elképzelni az indíttatást és magát a személyt, aki írja.
    További sok ilyen cikket kívánok Neked, öröm olvasni a soraidat! :)
    Üdv: Hope

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, de remélem, hogy nem kell sokszor ilyen kemény cikket írnom :)

      Törlés
  2. Drága Luna!
    A próféta szóljon belőled. Jómagam rühellem amikor 15-16 éves kislánykák az élet nehézségeiről írnak. Amikor apuci meg anyuci vigyáznak rájuk, nincs semmi bajuk és nem tudják milyen az, ha valakit kirekesztenek, vagy nehéz az élete.
    A magam huszonkét évével is meglepődöm néha, hogy mennyire más vagyok mint ők. Legutóbb a buszon két az említett korosztály béli lány ült mögöttem, mire az egyik kiscsaj fennhangon közli a barátnőjével: Nem értem anyámék miért nem tudnak adni pénzt manikűrösre. Csak tizenötezer forint, olyan nagy szó az?
    Azt hittem lefordulok a székről. Na de, az ilyen kislányok akarnak írni az elvonóról, a durva szexjátékokról, meg a lelki terrorról? Menjenek be egyszer egy olyan helyre, teszem azt egy anyaotthonba, ahol vannak olyan emberek akikről írni akarnak. Mert igen, az árváknak nem olyan, hű de könnyű feldolgozni,hogy a szüleik lemondtak róluk. Egész életükben keresik azt a valamit, ami a család hiányának űrét kitölti.
    Sajnálom azokat akik szerint az normális, ha ilyen megpróbáltatásoknak teszik ki a szereplőiket. Nem is értem. Számomra a szereplőim olyanok mintha -nevetségesen fog hangzani - de mintha a gyerekeim lennének. Hiszen, a lényem egy része bennük él. Gondolkodjunk el egy kicsit. Talán hagynánk, hogy akit a legjobban szeretünk a világon tűvel böködje magát, mert azt hiszi attól jobb lesz? Vagy várunk, hogy épp egy arra járó sztárocska, aki egy óra múlva a nevére sem emlékszik megmentse?
    Megértem az érzéseidet, amit a témával kapcsolatban leírtál és száz százalékig egyet tudok érteni vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, hasonló szitukba már én is kerültem :'D
      Természetesen minden történetbe kell dráma, de elég csak egy-kettő, nem tömkelegével ráönteni, a jól mondtad, gyerekeinkre :)

      Törlés
  3. Kedves Luna!
    Annyira leírtad most az érzéseimet, és élmény (ha lelőnek, ha nem) volt olvasni. Egyre több ilyet olvasom jó magam is. Benne vagyok 10-15 blogolós csoportban, és csak így találomra megszoktam nyitni néhányat. Vannak gyönyörűen kidolgozott, megformázott blogok, ám ezek olyan ritkák, mint a tű abban a bizonyos szénakazalban. Rettentő kevés. Jó, vannak akik leírják reálisan a szomorú dolgokat, de vannak akik nem. Ami számomra idegesítő.
    Nagyon örülök, hogy végre valaki elmondta a véleményét az efféle egyre jobban terjedő "sablon" blogokról/történetekről.
    XoXo Vivian.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ezért gondolom azt, hogy az érzelmek átadásához az embernek muszáj legalább egyszer a tetőponton és a legalján lenni, hogy írni tudjon.
      És köszönöm szépen :)

      Törlés
  4. Szia!
    Fúúú nagyon nagyot alkottál! Minden szavadban -amik csak itt betűk voltak,- azon gondolkoztam, vajon Te a gép mögött mit éreztél, mit csináltál, hogy ilyen őszintén, szabadon beszélj a nap-mint nap olvasott unalmas, hasonló blogokról. Szerintem amikor az ember belekezd egy olyan blogba, amiről te próbáltál véleményt fejteni, legbelül érzi, hogy ez mennyire abszurd, nem reális, de valahogy ez sosem mondja ki. De van amikor meg kell tenni... és te most pontosan ezt tetted! Nagyon jó lett, igazán érdekes, fontos dolgot írtál le.
    Köszönöm szépen -

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát az ilyen blogok láttán forgatom a szemem, amikor meg beleolvasok, kiabálok, hogy: NEM! ILYEN NINCS! Szencseggel és Cat-tel sokat beszélgetünk az ilyen témákról és mindannyian háborogni szoktunk, és végül annyira felhúztam magam, hogy megírtam a cikket :D
      Amúgy sem a visszafogottságról és a szembemosolygásról vagyok híres, nagyon őszinte embernek tartom magam.
      Jó látni egyébként, hogy sokan vagyunk ugyanazon véleményen :)

      Törlés
  5. A cikkeddel szinte teljesen egyetértek. Borzasztónak tartom az össze ilyen jellegű történetet, sőt, úgy általában idegenkedek minden fanfictől, bár az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy még egyetlenegyet se találtam, ami tetszett volna. Persze, fiatalon én is írtam ilyeneket, de akkor is éreztem, hogy ez azért mégiscsak egy rossz írás. Attól viszont végképp kiráz a hideg, ha gyakorlatilag 0 élettapasztalattal írnak egyesek olyan történeteket, amik még egy érett, tehetséges író számára is kihívást jelenthetnek.
    Viszont a címválasztást nem tartom szerencsésnek. Mi indokolta az ódát?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, csak úgy eszembe jutott, de az anti-óda tényleg találóbb lett volna :D

      Törlés
  6. Ámen.
    Végre valaki megfoglmazta a gondolataimat.
    Engem legjobban a 13 (vagy bárki 18 év alatti) által írt +18-as történetek akasztanak ki. Azt sem tudják miről írnak. Főleg, hogy odaírják, elolvasni csak saját felelősségre.komolyan. borzasztó. Nem csak az a undorító, gondolom máshonnan ellesett erotikus nyelvezet az, ami felháborít, hanem nem is tudom. Maga az egész.
    A lényeg, hogy ugy érzem, egy fanfic írónak kötelessége szinte pornót írnia, vagy az általad megfogalmazott "sanyarú-sorsú-Mary-Sue " életét megfogalmazni. Szinte már elvárásnak érzem. De én nem vagyok rá hajlandó. Elgondolkodtató, hogy manapság ezaz, ami mindenkinek felkelti az érdeklődését.
    Elég csak a mostanság népszerű könyvekre gondolni. Szürke 50 Árnyalata - 18+, de 13 évesek olvassák. Érdekes. Aztán, Csillagainkban a Hiba, rák, mondjuk az kivétel, szerintem ezt a témát elég komolyan dolgozza fel. Azóta persze számtalan hasonló felettébb egyedi történetbe belfutottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyenként régen számtalan fanficet elolvastam. Azonban mostanában nagyon kritikus vagyok velük, általában angolul olvasom őket, főképp gyakorlásként. Hogy őszinte legyek, ott még tudtam jókat találni.

      Törlés
    2. *Egyébként *belefutottam
      Bocsánat, telefonról írtam :)

      Törlés
    3. Hát igen, ha belegondolunk, akkor az 50 árnyalat óta mernek az emberek igazán hangot adni az erotikus megnyilvánulásoknak, csak egy a bibi: az nem erotika :D (van egyébként egy kritika az oldalon róla)
      A csillagainkban a hibát még nem olvastam (szintén van róla kritika), de azért azt is egy 40 körüli muksó írta, szóval... :D

      Törlés
    4. Na igen, annak is meg van a maga üzenete, amit nem tudom ki hogy ért meg. Amúgy szét is nézek, mert érdekelnek a bejegyzések

      Törlés
    5. Majd elolvasom, amint lesz időm :)
      És csak bátran, jó olvasást ;)

      Törlés
  7. "– a szülők halála közel sem olyan könnyen átvészelhető, mint az ilyen történetek sokaságában"
    igazat adok neked.

    általában mit írnak róla ?
    meghalt, úristen, úristen, no mindegy, hisz itt van életem szerelme, Ő fontosabb.
    és ENNYI.

    ez nagyon bántja a fantáziámat.
    már csak azért is, mert az én apukám nem él.
    6 éve halt meg, és még mindig vissza kell tartanom a sírást, ha látok egy boldog, egész családot.

    ők(akik írnak ilyenről) nem tudják felfogni annak a súlyát, ha csonka a család.
    nekik csak a történet egy apró eleme.

    u.i.: teljes mértékben egyetértek veled ezzel az egész szöveggel kapcsolatban.

    és nyugalom, vannak még normálisak az én korosztályomban:)
    csak ritka.
    (16 leszek februárban)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom édesapádat és pontosan azért tudom, hogy milyen is ez, mert a közelemben is találhatók hasonló személyek és őszintén, engem is idegesít az egész.
      Természetesen az ember nem kesereghet miatta az egész életében, de örök emlék marad, az biztos.

      És igen, tapasztaltam, hogy akadnak normálisak, nem egyet ismerek :)

      Törlés
  8. Szia! Azzal kezdeném, hogy egyet értek veled! Szerintem sem kell úgy írni ilyesmi történetet, ha nem tudod, hogy miről írsz! Azonban vannak olyanok is, akik úgy írnak ilyet, hogy fel tudják fogni a súlyát a dolgoknak. Lehet például, hogy valaki az ilyen problémák kezelését magában, azzal éli ki, hogy egy bizonyos történetben túlteszi magát rajta. És tényleg nem azért mondom! Én is láttam már sok ehhez hasonlót! És engem is néha idegesít! (16 éves vagyok jómagam is!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, én is tudom, ezért írtam ki nagybetűvel, hogy ezek csak azokra vonatkoznak, akik átélés nélkül írnak ilyesmi történeteket. Abszolút egyet értek, hogy ezekből is találhatók jó :)

      Törlés
  9. *feláll és örömtáncot jár*
    Az előttem szólókhoz csatlakoznék. Egyszerűen hihetetlen, mennyire részletesen le tudod írni, hogy mi a másik ilyen probléma itt a blogspoton. Jómagam is igen fiatalnak számítok, mégse hódolok be a manapság populárisnak számító témáknak. Ahogy írtad, a gyerekek nyolc éves fejjel a prostituáltak kegyetlen - ám hitelesen tálalva érdekes - történetei iránt érdeklődnek. Esetleg ott van a depresszió, vagy mint "lájtosabb" téma, a kábítószerek... Túl gyorsan szeretnének felnőni, hogy valamilyen szinten ők is elveszíthessék a szüzességüket, kipróbálják az alkoholt... Miért? Mert ez "menő". Most még annak érzik, de tíz-húsz év múlva, amikor munkát keresnek, szégyenkezhetnek a jövendőbeli főnökük előtt.
    Mindenesetre szabadalmaztatni kellene ezt a cikket, hogy minél több bloggerina szemét felnyissa. ( Illetve elnézést, hogy kissé eltértem az írástól! )

    További szép estét!

    Lucinda Thompson

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi gond, amúgy nem tértél el tőle, főleg, hogy te talán jobban meg is éled, mint én. Sajnos valóban felelőtlenül bánnak ezekkel a témákkal, amik egy idő után természetes cselekvéseket is vonnak majd maguk után (pl az 50 árnyalat kiadásától kezdve fellendült a szürke nyakkendők és bilincsek forgalma).

      Egyébként, ha valaki szeretné, hogy több emberhez jusson el a cikk, forrást megjelölve (!!) nyugodtan terjesztheti :)

      Törlés
  10. A névtelen aki 11:15-kor írt egyet tudok érteni.

    Azért nem tudom, hogy tudják egyesek ilyen könnyen leírni, hogy "hát a szüleim meghaltak, de mindegy mert van egy barátom, ő majd pótol mindent".... Ezektől rosszul vagyok. Nem olyan könnyű megemészteni az ilyen dolgokat. De általában az illyes fajt blog íróknak (VALÓSZÍNŰLEG) még nem volt részük családtagok elvesztésében.... Miért jó ez nekik? Nem értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem... kísérletezgetni kell az érzelmekkel, hogy empátiát gyakoroljunk, de ez túl erős hozzá... nem vagyok rajongó, de írjanak hasonlókat, mint az SZJG, abból lehet tanulni.

      Törlés
  11. 13 éves vagyok, és bevallom, nem rég kezdtem el blogolni, mint kezdô író. De sajnos, én is egyre több helyen látok ilyen tartalmú blogokat. Bevallom, hogy én még gyereknek érzem magam ehhez a témához, így nem is értem, hogy a legtöbben a korosztályomból miért írnak ilyen történeteket. Visszataszító, rossz, és egyben szomoru, mert ennyi idôsen (10-17) szerintem még ki kell élvezni a gyerek-tini kort :) Mélységesen egyetértek veled és a többiekkel!

    U.I: bocsi a helyesírás hibákért, szóismétlekések miatt, telefonról vagyok

    VálaszTörlés
  12. Van egy (volt)barátnőm, aki már jó pár éve vagdossa magát. Többször is összevesztünk emiatt. A családja borzalmas, rengeteg szörnyű dolgon ment keresztül, nekem meg folyton bűntudatom van, amiért nem vagyok képes rajta segíteni. Most már talált magának másokat - szinté vagdossák magukat -, de továbbra is pocsékul van, nekem meg a szívem szakad meg. Rajzol, és olyan sötét gondolatai vannak, hogy néha megijesztenek a képet, amiket készít.
    Tudom milyen ez. És borzalmas. Csupán azért megteremteni néhány karaktert, hogy ilyesmibe kényszerítsük őket, bűn. Rosszul megírni egy ilyen történetet a problémásak kigúnyolása.

    VálaszTörlés
  13. Drága Luna!

    A jó istenke áldjon meg! Minden egyes betűd igaz. Nem értem, hogy az ennyi idős lányok minek írnak ilyeneket! Ha egyszer belevágnak az írásba akkor az ihletet inkább a barátaikkal töltött időből és valami igaz dolgon épült történetet kéne legépelniük! Mostanában ezek a leggyakoribb témák a 13 éves írók között. Szerintem nem mindenki szeretne valami depis/érvagdaló történeteket olvasni.
    Az előttem névtelenül szólónak. Egyet értek veled! Én is tudom mennyire rossz az, ha valaki olyan vagdossa magát, aki közel áll hozzád. Rengetegszer láttam őt, ahogy vagdossa magát. Körzővel, ollóval. Ami éppen a keze ügyébe került. Még az iskolában is csinálta és hiába mondtam neki, hogy ez nem tesz neki jót,ő csak kinevetett és folytatta.

    Ui.: Luna csókoltatlak! Remélem, aki ilyenekről ír az felnyitja a szemét és valami olyat alkot, ami érdekli is az embereket! :*

    VálaszTörlés
  14. Az írásod minden szava igaz. 14 éves vagyok, de teljesen egyet értek ezzel. Én még egy fanfictionba is ,,félnék" belekezdeni, hiszen azoknak is a fele (sőt szinte a teljes egésze) hazugság. Többször elgondolkodtam rajta, hogy mit szólna az egyik ilyen híresség, ha elolvasná a "róla" szóló történetet, amiben a karaktere iszik, drogozik, gyilkol, megerőszakol valakit stb. közben ő tisztességes ember. A halálról nem is beszélve... Szinte minden történet kulcs fontosságú része a halál, akár többször is, és borzalmas, hogy az emberek úgy írnak le egy temetést, hogy soha életükben nem élték még át... Konkrétan én köszönöm meg, hogy ezeket a sorokat leírtad, és nagyon remélem, hogy minden ebbe a kategóriába tartozó blogger elolvassa, magára ismer és változtat a stílusán. U.i: nem rég olvastam ezt a idézetet: ,,Nem azt kell elítélni, akinek a karján a heg van, hanem, aki miatt keletkezett."

    VálaszTörlés
  15. Luna IGAZAD VAN sokkal másabb ezt leírni mint hogy átélni és ezzel szórakozni nem vicc nagyon nem az ,mondjuk az sem a legjobb megoldás mikor gazdag tini könnyű életét írná le ahol az egyetlen probléma ha lemerül az iphone 5-se a starbucks-ban ,vagy hogy éppen nem tetszik Harry Styles-nak, de vannak ez alól kivételek és nem nem én vagyok az de lehet hogy vki ezt komolyan gondolja és a híres írókhoz hasonlóan próbál nagyot alkotni valami mást , valami nem hétköznapit de ez rögtön kiderül az írásából.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Luna!

    Sokáig gondolkoztam azon, hogy kommenteljek-e. Végül mégiscsak pötyögök neked, ugyanis tökéletesen leírtad a véleményemet. Noha én egy évvel fiatalabb vagyok nálad, mégis ugyanezen jelenségek tapasztalom meg. Hadd ne mondjam, tele van vele a hócipőm.
    Én nem éltem át- hála Istennek!- semmilyen katasztrófát, rokonaim élnek és nem szenvedek halálos betegségben sem. Sajnos, azonban vannak olyan közeli barátaim, ismerőseim, akik komoly problémákkal küzdenek mind párkapcsolat, mind bizonyos élethelyzetek terén. Nem mondom, hogy tudom, milyen érzések ezek. Viszont az elmondásaik alapján kialakult bennem egy bizonyos kép, amit ezek az irományok csúfosan besároznak. Nekem rossz érzés az ilyen témájú blogokat olvasni, hát még ha ezt egy olyan ember teszi, aki komoly lelki sérülésekben szenved?!
    Azonban, szerintem, lehet úgy alkotni, hogy nem tapasztaltuk meg az adott jelenséget, traumát. Számtalan példa létezik szépirodalmi és ponyvai körökben - Weöres kitűnően ír Psyché nevében, aki egy nő. Lehet írni ezekről a dolgokról, mind ez csak odafigyelés kérdése, na és persze utánanézés. Eszembe nem jutna olyanról írni, amiről én sem vagyok tisztában. Egyrészt, lehetnek olyan olvasók, akik jártasak a témában, ők egyből tudnák, hogy sántít a történet. Másrészt ez önmagam becsapása, hogy elhitetném magammal, tökéletesen tudom, mit jelent egy-egy fogalom, érzés. /Mikor egy mesterlövész karaktert gyúrtam, megnéztem öt dokumentumfilmet a témáról, két mozifilmet és számtalan magyar illetve angol cikket olvastam a témáról./ Egy jó felkészüléssel és kellő beleéléssel már lehet azt a szintet hozni, ahol nem zavaró, ha az író sosem élte meg az adott szituációt.
    Viszont abban egyetértek veled, vannak olyan témák, amiben nem számít, mennyi időt töltesz utánanézéssel. Ugyanis semmit sem ér, mert egyszerűen azért nem tudod életszerűen leírni. Nem azért, mert buta vagy, hanem mert nem értél meg a témához. Igen, lehet mondani, megint egy hülye, aki a fiatalabbakat ócsárolja. De igenis, vannak olyan helyzetek-drog, alkohol, piros lámpás házak, maffia-, amik nem valók a fiataloknak.
    Lehet, azért írnak ezekről, mert azt hiszik, ha másról írnak az már ciki és gáz? Ez gyakran megfordul a fejemben. Mert ez megmagyarázná, miért születik egyre több ilyen blog.
    Még végezetül annyit fűznék hozzá, hogy ebben a meggyötört hősnő szerepében a romantikus (?) vágyaik írjak talán bele? Egy ilyen lányt, mindenki sajnál és mindenki azonosulni próbál vele, gondolom én. Persze, ki tudja...
    Üdv,
    Johanna Warner

    VálaszTörlés